Home » Marktkramen » Scharrelvlees

"Scharrelvleesboerderij Van Kan"/"Boerderijwinkel Fromberg"

Ruim 20 jaar geleden startte Bart, samen met zijn vader, in het, niet meer in gebruik zijnde, melkveebedrijf van de grootouders, met het hobbymatig fokken van vleesrunderen.
Uit de 4 zoogkoeien en een stier was in 2010 een kudde van 60 dieren (zoogkoeien, een stier en kalveren) ontstaan.
Om het assortiment van de Boerderijwinkel uit te breiden zijn in 2012 naast de runderen enkele zeugen en een beer aangeschaft. Wat later zijn daar nog enkele tientalle schapen en vleeskuikens bij gekomen.
Onze runderen (het Franse ras Blonde d' Aquitaine) kunnen nog op natuurlijke wijze afkalven.
(Geen keizersnede)
Ons "Fromberger Landvarken" is een kruising van het Nederlands Landvarken en de Belgische Piétrain.
Deze zijn geschikt om buiten gehouden te worden.
U kunt dus bij ons terecht voor een (h)eerlijk stukje rundvlees,  varkensvlees, lamsvlees en kippenvlees van eigen dieren, die ca 8 maanden in de wei lopen.
De runderen en varkens worden op natuurlijke wijze door ons gefokt. (geen massaproductie met kunstmatige inseminatie)
Dierwelzijn vinden wij belangrijker dan voldoen aan de regeltjes voor biologisch.
Zo gebruiken wij kunstmest naast ons stalmest, dat in april onvoldoende voeding bied voor het gras.
Dit doen we om de zoogkoeien minstens een maand vroeger in de wei te kunnen doen.
We gebruiken absoluut geen preventieve medicatie, in welke vorm dan ook en het voer wordt, in kringloop, geproduceerd in Zuid Limburg.
We hebben 60 zoogkoeien met een stier, 2 zeugen met een beer en ca 20 schapen met een bok.
We brengen de slachtdieren met een veevervoer-aanhangwagen zelf naar de slachthuizen en verwerken de karkassen in de eigen slachtkeuken.
Dus geen gesleep met jongvee en slachtdieren door half europa of vlees uit Argentinië over de halve wereld, maar "van zaadje tot karbonaatje" uit één bedrijf.
Motto:
"Geen dierenleed en milieuverontreiniging door transport over de halve wereld als je je vlees ook in de regio kunt produceren!"